På Consumer Electronics Show gjorde AT&T et sprut på sitt årlige Developer Summit for å kunngjøre ASUS Padfone X, en enhet som operatøren sier vil komme ut av esken med voice over LTE, eller VoLTE, støtte ut av esken. Rival Verizon Wireless hadde snakket om at VoLTE gjorde en sterk debut i 2014, men den operatøren har ikke vist frem noen ny maskinvare på Consumer Electronics Show. Med all sprøytenarkoman om VoLTE, er det verdt det? Enda viktigere, bør forbrukere som er interessert i en ny smarttelefon i dag vente på VoLTE, eller bør de velge å oppgradere umiddelbart? Vi deler opp noen av disse spørsmålene og gir noen nyttige svar.
Hva er VoLTE
Voice over LTE er bare et annet begrep for å levere taleanrop over Internett. I stedet for å bruke dedikerte taleteknologier i dag, som GSM eller CDMA, for å dirigere samtaler, vil samtaler bli dirigert på en lignende måte som VoIP-samtaler gjennom tjenester som Skype. Imidlertid er hovedforskjellen at i stedet for å levere samtaler over standard Internett-protokoll, leveres VoLTE-samtaler over et mobilt 4G LTE-bredbåndsnettverk.
Hva trenger jeg for å dra nytte av VoLTE?
For å kunne dra nytte av VoLTE, må to ting skje. For det første vil forbrukerne trenge en kompatibel VoLTE-smarttelefon som støtter denne protokollen. I tillegg må transportøren også støtte dette på nettverkssiden. AT&T sier at Padfone X vil være tilgjengelig i utgangspunktet, så kunder som kjøper denne neste generasjons smarttelefonen vil teoretisk være fremtidssikre en stund. Imidlertid er VoLTE kanskje ikke tilgjengelig i alle områder, og for å få full nytte av fordelene med VoLTE, må kundene vente på at AT&T, Verizon og andre skal oppgradere utstyret sitt.
Hva er fordelene med VoLTE, og betyr denne teknologien noe for meg?
Det er tre innledende hovedfordeler med VoLTE. Den største fordelen er at VoLTE vil støtte samtaler av høyere kvalitet og vil koble samtaler mye raskere enn en tradisjonell GSM- eller CDMA-samtale.
Ettersom anrop leveres over LTE-nettverk, vil forsinkelsen for tilkobling være lavere, slik at samtaler kan koble seg på omtrent et sekund eller to, mot de tre eller flere sekundene det kan ta å koble gjeldende samtaler over et mobilnett. I tillegg fremmer operatører en stor fordel som HD-stemme, noe som gjør det mulig å levere bedre lydkvalitet, noe som resulterer i rikere og varmere stemmer når du kobler til via LTE. Ikke mer knitrende eller statisk.
En annen fordel kan være forbedret batterilevetid. På CDMA-nettverk som Verizon og Sprint i USA, må Android-telefoner som støtter samtidig tale og data for tiden operere to radioer. Når du tar en telefon, skyter CDMA-radioen opp for å koble til taleanropet ditt. Og når du snakker med vennen din mens du prøver å undersøke en kul restaurant å gå til for kvelden på Yelp og sjonglerer med å reservere på OpenTable, blir også LTE-radioen fyrt opp. På de første LTE-håndsettene, som HTC Thunderbolt, resulterte dette i redusert batterilevetid. Selv om telefoner har blitt bedre, er batteridrift et stort problem med samtidig tale og data. GSM-nettverk sjonglerer derimot samtidig tale og data over HSPA- eller HSPA + -forbindelser, slik at brukere som trenger å snakke og surfe ikke høster fordelene med det raskere 4G LTE-nettverket akkurat nå.
En tredje fordel er at komplisert fakturering vil være en saga blott. Etter hvert som VoLTE-overgangen er fullført, vil transportnettverk kvitte seg med eldre eldre teknologi, noe som betyr at nettverk vil være bare data. Fremtiden vil bane vei for planer som ikke krever tekst- eller taleminutter, ettersom alt blir håndtert over data.
Hva er noen av ulempene med VoLTE?
Mens fordelene er der for VoLTE, bør kjøpere være forsiktige med hva de ønsker seg. HD-stemme, raskere telefonforbindelser med lavere ventetid og bedre batterilevetid er flott, men den største ulempen med VoLTE er at det potensielt kan bety dyrere samtaleplaner.
Ettersom stemme og tradisjonell internett-surfing og videostreaming alle er samlet i den samme dataplanbøtta, vil forbrukere som snakker mye, trolig forbruke mer data og trenger større dataspann. Med dagens Mobile Share-planer og Share Everything-planer, må kundene beregne data for alle tjenestene de bruker minus taleanrop. I fremtiden vil talesamtaler imidlertid også bruke data. Det er uklart hva skjebnen til ubegrenset data vil være på Sprint og T-Mobile når dette skjer, og om Verizon og AT&T vil tvinge de bestefordelte ubegrensede databrukere til å bytte til dyrere målte dataplaner.
Det vil sannsynligvis ta noen år før denne overgangen vil skje, men når det blir gjort, vil kundene bli tvunget til å oppgradere enhetene sine når eldre GSM- eller CDMA-teknologier vil bli faset ut. Når dette skjer, vil spektrumet som en gang er reservert for disse eldre nettverkene, omorganiseres for LTE, slik at vi vil se mer spekter som fører til mindre overbelastning.